reede, 28. september 2018

Lennukite sabad


„Tartu oli nõukaajal sõjalennuvälja tõttu kinnine linn,” jutustas Voolaid, „ning välismaalasi lubati sinna harva. Ükskord siiski saabus ülikooli Poola delegatsioon, kes toodi ka uut füüsikahoonet vaatama. Ekskursiooni ajal sattusime maja katusele, kust avanes hea vaade Tartule, muuhulgas nägime sõjalennukite sabasid Raadil. Küsisin poolakatelt, kas nad lennukeid näevad. Nemad vastasid, et näevad küll, misjärel seletasin, et tegu on silmapettega, kuna Tartus pole lennuvälja. Algul panid välismaalased mu juttu imeks, kuid said peagi asjast aru ja kinnitasid, et tõesti, kui hoolega vaadata, ei näe ka nemad mingeid lennukeid.”

Henn Voolaid
 
Foto ei ole tehtud füüsikahoone katuselt, võiks olla näiteks hotell "Tartu" katuselt.

Aja blogis on sellest teemast natuke rohkem, siin

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Pakun pildi tegemise kohaks Õpetaja tn. veetorni.

Aki ütles ...

Hästi ei usu, pärmivabrik on väga ligidal risti vastas.

Anonüümne ütles ...

Ma siiski jään enda juurde. Pildistatud on teleobjektiiviga, mis toob kaasa perspektiivi moonutuse. Põhiline argument koha määramisel on Vanemuise suure maja ja Pärmivabriku paiknemine pea ühel joonel.

Aki ütles ...

Õpetaja tänava veetornist pärmivabrikuni on 1,5 km. Sellise pildi tegemine Õpetaja tänavast oleks praegugi probleemne, rääkimata tollest ajast. Pildistatud on jõeäärse hoone katuselt, mille nurk on pildi paremal all servas näha.

Anonüümne ütles ...

https://mail.estiko.ee/tasku/2013/vaade/Plasku-katuseplatvormi-avamine034.jpg

Anonüümne ütles ...

https://f9.pmo.ee/nEfah19yLkDfHPp7wjfgMDby0L8=/1370x820/smart/nginx/o/2015/10/20/4615159t1hb401.jpg