neljapäev, 14. oktoober 2010

Planeedi nimi, kus toimus Trouti raamatu tegevus, oli Bagnialto, ruletimees aga riigiametnik, kes kord aastas pani õnneratta pöörlema. Kodanikud esitasid oma kunstiteosed riigile, need nummerdati ära, rahaline väärtus aga määrati vastavalt õnneratta pöörlemisele.
Keskseks kujuks romaanis ei olnud siiski ruletimees, vaid tagasihoidlik kingsepp nimega Gooz. Gooz elas üksi ja kord maalis ta oma kassist pildi. See oli tema ainus maal. Ta viis maaali ruletimehe juurde, kes selle nummerdas ja pani lattu, mis oli äärest ääreni kunstiteoseid täis.
Goozi pildil vedas nagu ei ühelgi teisel enne teda. Õnneratas määras tema hinnaks kaheksateist tuhat lambo`t, mis võrdus biljoni dollariga Maal. Ruletimees ulatas talle tšeki vastavale summale, millest maksukoguja otsekohe suurema osa tagasi võttis. Pildile anti rahvusmuuseumis aukoht, ja inimesed seisid miilidepikkuses järjekorras, et näha maali, mille väärtus oli biljon dollarit.
Suurel lõkketulel põletati ära kõik maalid, skulptuurid ja nõnda edasi, mille kohta õnneratas oli öelnud, et neil pole mingit väärtust. Siis aga selgus, et õnneratas oli kuritahtlikult rikutud ja ruletimees võttis endalt elu.
Kurt Vonnegut "Tšempionide eine" 1973

Kommentaare ei ole: