reede, 3. juuni 2011

Veneaegsed toidukauplused 2


1970-ndatel oli siinne Tähe tänava piirkond paljude poodidega Karlova kaubanduskeskus.
See hoone oli "Tähe" pood ja "Kasekese" restoran. Fotol on näha, et sissekäik on ebaloogiline. Kui oli letipood, siis olid uksed otse trepist, aga kui pood ehitati ümber iseteenindavaks, siis tehti uksed paremale ja vanade uste nišši pandi gaseeritud vee automaadid. Mullivesi 1 kop, siirupiga vesi 3 kop, klaas ühiskasutusel, ise pesid kummuli klaasi alt tuleva nõrga veenirega. Iseteenindavas poes tuli kott jätta ukse kõrvale selleks ettenähtud lauale.
"Tähe" pood oli "Kalevi" esinduskauplus. Sinna toodi suuremas valikus "Kalevi" komme. Ükskord sattusime isegi peale, kui "Kalevi" nätsu müüdi.


Selle maja nurgapealses keldris oli 1970-ndatel lihapood. Poes oli suur punane hakklihamasin, kus võis lasta väljavalitud lihast kohe hakkliha teha.

Karlova on küla keset linna. Elu käib siin palgapäevast palgapäevani.
("Kirev Karlova" nr 2, Kuu poe reklaam.)

Halva kuulsuse on see nurk saanud viimase 10 aastaga. 1970-ndate alguses sai nurgauksest juuksurisse, hiljem kulinaariakauplusesse.

Linda pood. Samuti suur toidukauplus, letid seinte ääres, järjekord keskel. 1970-ndatel müüdi ka lahtist piima ja petti, liitrise kulbiga tõsteti kliendile piimamannergusse.
Suviti oli kuni vene aja lõpuni poe ees alati kaljavaat, väike kann 3 kop, suur 5 kopikat.

Toidutalongid olid vene aja lõpul lühikest aega. Algul trükiti talongid toiduainete nimetustega, hiljem koodnumbritega ja ajalehes teatati, millise koodiga lipiku eest, kui palju ja millist toiduainet saab, raha pidi muidugi ka maksma ja passima, kus mida parasjagu müügil on.
Algul olid viinatalongid kõigil, lastel ka, hiljem lastele enam ei antud. Ei ole varem ega hiljem kastiga viina ostnud, aga siis tuli kodanikukohust täita.

1 kommentaar:

Kaja ütles ...

Mina vist olin väga räpane inimene, sest ma mäletan, et olin väga hämmeldunud, et inimestel ei jätkunud talongiseepi. Mul jäid alati talongid üle, sest ei kulutanud niipalju ja seebiladu kah ei tekitanud,