teisipäev, 13. oktoober 2015

Tamme kool

MEIE SUUR KODUMAA, TEMA PARTEI JA VALITSUS on osutanud rahva haridustaseme tõstmisele alati rohket tähelepanu. Meie noortele on loodud suurepärased võimalused hariduse omandamiseks ja enese mitmekülgseks arendamiseks. Sellest annab tunnistust kas või juba see, et viimase kümne aasta jooksul (1964-1974) on Tartu linnas ehitatud kolm uut koolihoonet (5., 6. ja 3.keskkoolile) ning kolmele koolile (11.8-klassiline kool, 7. ja 10.keskkool) juurdeehitused.

Jüri Vene, Tartu Linna TSN Täitevkomitee haridusosakonna juhataja
"Lävel IV", Tartu 5.Keskkooli almanahh, 1974

 Esimene suur kool-kombinaat Tartus.

Tartu 5.Keskkooli uus hoone sai valmis 1964.a. 1.septembril mindi rongkäiguga vana kooli juurest (praegune Iuridicum) uue koolihoone juurde. 1.-9.klassi oli 4 paralleeli, igaühes 42 õpilast (klassides oli 3 rida 7 pingiga, igas pingis 2 õpilast). Õppetöö toimus 2 vahetuses + õhtukool. Ka laupäev oli koolipäev.

1964.a suvel hakkas keegi käima öösiti kooli aknaid lõhkumas, räägiti, et seda tegid kadedusest venelased. 5.keskkooli poisid moodustasid valverühmad ja käisid igal ööl kordamööda oma uut koolimaja valvamas. Praeguses ületurvatud ühiskonnas ei kujuta ettegi, et 16-18 a poisid päästavad ise öösiti oma koolimaja.

Kes mõtles välja koolikoridori, kus aknad on nii kõrgel, et lapsed ei näe akendest välja? Vene ajal pidi siin vahetunni ajal ringiratast jalutama, korrarikkujad, näiteks jooksjad, pandi karistuseks keskele seisma.
Sama projektiga koole on Eestmaal mitmel pool.

Kommentaare ei ole: