teisipäev, 21. oktoober 2014

Jaani 8 - vanglast kortermajaks


Verise ajalooga maja.


Kõik on õige, aga see on väga väike osa maja ajaloost. Maja on mitu korda varemeis seisnud ja jälle üles ehitatud. 1760.aastatest kohtuhoone, 1837.aastast kuni 1990-ndateni üle 150 aasta vangla (sealhulgas ka kainestusmaja).

Teavet selle kohta, et majas tapeti 193 süütut inimest, ei saanud panemata jätta. Aga kuidas müüa sellise tahvliga majas kortereid ja pidusid? Pandi hästi märkamatu silt teisele poole maja, Antoniuse õue.














Nende 193 õnnetu laibad visati Antoniuse õues olnud kaevu, aga see info heidaks juba õuele halba varju.

Sissepääs keldrisse, kus 193 inimese hukkamine toimus, mille juures tegelikult peaks Antoniuse õue pandud mälestustahvel olema.
LÕBUS TSOON.
Keldris on laste vabaajakeskus:
Hetkel on valida mitme  erineva teemapeo vahel: piraadipidu, nõiad ja võlurid, haldjate pidu, printsessi pidu, Hawai pidu ja indiaanlaste pidu.



1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Seda sissekannet tahaks küll veidi õiendada. Veretöö ei toimunud mitte Jaani 8 keldris, vaid vangla saunas, mis asus praeguse Antoniuse õue kohal:

http://kultuur.elu.ee/ke482_punaminevik.htm

1571. aastal tapsid venelased Maarja kiriku täie rahvast õpetajaga eesotsas. Sellegipoolest võeti hoone hiljem pühakojana uuesti kasutusele. Ei maksa ka kunagisele ülikoolihoonele külge pookida kurjemat kuulsust, kui tal juba niigi on.